GESCHIEDENIS


De Belgische motoren industrie was een van de roemrijkste ondernemingen die zijn start had in het begin van de 19e eeuw, om een stille dood te sterven tussen 1960-1970. De belangrijkste merken waren te vinden in de streek van Luik. Met name FN, Saroléa en Gillet. 

In de beginjaren was Minerva te Antwerpen ook een belangrijke speler op de markt. Een belangrijke promotie van de Belgische merken waren hun uitstekende sportieve prestaties. Kampioenen als Milhoux, Demeuter, Grizzly, Grégoire enz, behaalden vele overwinningen en wereldrecords. Daarnaast stonden de Belgische merken bekend om hun betrouwbaarheid en redelijke prijs.

De economische crisis in de jaren 30 deelde een eerste tik uit aan de Belgische motor industrie, welke nog gedeeltelijk werd opgevangen door de motorisering van het leger. Echter na de 2e wereldoorlog was de concurrentie vanuit Engeland en Tjechoslowakije gevolgd door de opkomst van de auto voor de "gewone man" de doodsteek voor de motorindustrie. 

BEVEMO


Belgische Veteraan Motoren (BeVeMo) is opgedragen aan de eertijds beroemde Belgische motorindustrie.

Hier wordt een korte levensloop gegeven van de bekendste Belgische motormerken. Alleen al het feit dat België meer dan 130(!) motormerken heeft gekend maakt het onmogelijk een compleet beeld te geven van deze motor historie. Behalve uit diverse brochures en instructieboekjes is de meeste informatie afkomstig uit het bekende boek "Belgische Motoren" van J. Kupelian en J. Sirtaine. Het tekstgedeelte is zo kort mogelijk gehouden en met foto's wordt het geheel aanschouwelijk gemaakt. 

 

 

De link in het menu leidt naar de oorspronkelijke website die door Theo Schutte erg mooi is gemaakt. 


CLUB INFO


Voorzitter:              Martin Schutte  @ Martin 

Penningmeester:     Kees Rens        @ Kees

Website:                 Jan van Steen  @ Jan

 

 

Wilt u lid worden van de vereniging? Neem dan contact op met de voorzitter Martin Schutte. U bent altijd van harte welkom om vrijblijvend kennis te maken met onze motorclub en een rondje mee te rijden.

Lidmaatschapkosten:    € 15,- per jaar :)  


TOGETHER   WE    RIDE