Ga naar:

De Belgische motoren industrie.


De Belgische motoren industrie was een van de roemrijkste ondernemingen die zijn start had in het begin van de 19e eeuw,om een stille dood te sterven tussen 1960-1970. De belangrijkste merken waren te vinden in de streek van Luik. Met name FN, Saroléa en Gillet.
In de beginjaren was Minerva te Antwerpen ook een belangrijke speler op de markt.

Een belangrijke promotie van de Belgische merken waren hun uitstekende sportieve prestaties. Kampioenen als Milhoux, Demeuter,Grizzly, Grégoire enz, behaalden vele overwinningen en wereldrecords. Daarnaast stonden de Belgische merken bekend om hun betrouwbaarheid en redelijke prijs.

De economische crisis in de jaren 30 deelde een eerste tik uit aan de Belgische motor industrie,welke nog gedeeltelijk werd opgevangen door de motorisering van het leger. Echter na de 2e wereldoorlog was de concurrentie vanuit Engeland en Tjechoslowakije gevolgd door de opkomst van de auto voor de "gewone man" de doodsteek voor de motorindustrie.

In deze site wordt een korte levensloop gegeven van de bekendste Belgische motormerken. Alleen al het feit dat Belgie meer dan 130(!) motormerken heeft gekend maakt het onmogelijk een compleet beeld te geven van deze motor historie.
Behalve uit diverse brochures en instructieboekjes is de meeste informatie afkomstig uit het bekende boek:
                                                   "Belgische Motoren" van J. Kupelian en J. Sirtaine.

Het tekstgedeelte is (zo)kort(mogelijk) gehouden en m.b.v fotos wordt het geheel aanschouwelijk gemaakt.
De "links" hierboven verwijzen naar de respectievelijke motormerken.